Το ταμπόν αποτελεί μια υγιεινή λύση για τις «δύσκολες μέρες» , μεταξύ των σύγχρονων γυναικών. Δεν πρέπει όμως να παραβλέπεται το γεγονός ότι είναι πολλές οι γυναίκες που διατηρούν επιφυλάξεις για την συχνή χρήση του.
Γιατί; Πόσο επιστημονικά δικαιολογημένη είναι αυτή η στάση; Το κείμενο που ακολουθεί παρέχει τις απαντήσεις στα δέκα πιο συχνά ερωτήματα που αφορούν τη χρήση του ταμπόν. Οι απαντήσεις δεν αποσκοπούν στην αλλαγή στάσης των γυναικών απέναντι στη χρήση του ταμπόν. Αποσκοπούν, όμως, στο να ενημερωθούν για κάποια σημεία που κρατούν επιφυλακτικές τις γυναίκες που θα ήθελαν να το χρησιμοποιήσουν .1. Για ποιους λόγους οι γυναίκες επιλέγουν το ταμπόν;
Τα πλεονεκτήματα του ταμπόν, εξαιτίας των οποίων προτιμάται από πολλές γυναίκες, θα μπορούσαν να συνοψισθούν ως εξής. Το ταμπόν επιτρέπει στις χρήστριες πλήρη ελευθερία κινήσεων και δραστηριοτήτων τις ημέρες τής περιόδου, όντας σε αυτό τον τομέα πολύ πιο άνετο και βολικό από τις σερβιέτες. Αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους που πολλές γυναίκες αρχίζουν να χρησιμοποιούν το ταμπόν καλοκαιρινούς μήνες. Εκτός από την πλήρη ελευθερία κινήσεων, υπάρχουν δυο ακόμα σημαντικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την αποφυγή δερματικού ερεθισμού στην περιοχή λόγω των τριβών τής σερβιέτας κατά την κίνηση και το δεύτερο με το γεγονός ότι το ταμπόν εξασφαλίζει πλήρη έλλειψη οσμών.
2. Από τι υλικό κατασκευάζονται τα ταμπόν και σε τι μεγέθη διατίθενται;
Τα σημερινά ταμπόν κατασκευάζονται από βαμβάκι, τεχνητό μετάξι ή από σύνθεση τεχνητού μεταξιού-βάμβακος. Γενικά, όλα τα ταμπόν είναι ασφαλή βάσει μελετών, ανεξάρτητα από τους διαφορετικούς συνδυασμούς υλικών κατασκευής τους. Επίσης, τα ταμπόν διαθέτουν, συνήθως, ένα λεπτό πλεγματοειδές κάλυμμα, για να ελαχιστοποιείται η διαρροή νημάτων. Τα ταμπόν διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη. Υπάρχουν μικρά, με διάμετρο μόλις 1.0 εκ., έως μεγάλα ταμπόν, με διάμετρο 1.9 εκ., ενώ πάλι άλλα είναι πιο στενά από το μικρότερο δάχτυλο μιας γυναίκας. Τα μικρά ταμπόν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τις ημέρες που παρουσιάζεται μικρή ροή, ενώ τα μεγαλύτερα ενδείκνυνται για μεγαλύτερη ροή.
3. Τα ταμπόν «φράζουν» την έμμηνη ροή;
Όχι, τα ταμπόν δεν φράζουν την έμμηνη ροή. Ο φόβος ότι η χρήση του ταμπόν μπορεί να εμποδίσει την εκροή αίματος είναι αβάσιμος, καθότι το ταμπόν λειτουργεί ως σφουγγάρι που απορροφά τη ροή κοντά στην πηγή της. Ακόμη και αν το ταμπόν γέμιζε πλήρως (κάτι μάλλον σπάνιο εφόσον το ταμπόν αλλάζεται τακτικά – όπως και η σερβιέτα), το αίμα θα διέρρεε από τον κόλπο, είτε μέσω του ταμπόν είτε γύρω από αυτό.
4. Πότε συχνά πρέπει να αλλάζεται το ταμπόν;
Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα απόψεων όσον αφορά στον αριθμό των ωρών κατά τις οποίες ένα ταμπόν μπορεί να χρησιμοποιείται με ασφάλεια. Υπάρχουν θέματα υγιεινής, άνεσης και έντασης ροής που ωθούν τις γυναίκες να αποφασίσουν σχετικά με το πόσο συχνά θα αλλάζουν ταμπόν. Όπως και με τις σερβιέτες, πιθανές διαρροές μπορεί να προκύψουν όταν το ταμπόν δεν αλλάζεται εγκαίρως, με αποτέλεσμα να εμποτίζεται πλήρως. Συνήθως το ταμπόν αλλάζεται κάθε 3-5 ώρες. Οι γυναίκες που παρουσιάζουν ιδιαιτέρως μεγάλη έμμηνη ροή, ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξουν ταμπόν περισσότερες φορές π.χ. κάθε 2 ή 3 ώρες τις ημέρες που παρατηρούν μεγαλύτερη ροή. Στο τέλος της περιόδου, η χρήση μικρότερου ταμπόν για διάστημα 6 ή 8 ωρών καθίσταται δυνατή. Για τις μέρες τις περιόδου με μικρή ροή υπάρχουν ταμπόν μικρότερου μεγέθους και με ειδική επιφάνεια που κάνει την εισαγωγή και εξαγωγή του ταμπόν ακόμα πιο εύκολη. Τα ταμπόν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κανονικά και την νύχτα ενώ επιβάλλεται να αλλάζονται το πολύ κάθε 8 ώρες, βάσει των οδηγιών του Αμερικάνικου Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (F.D.A.).
5. Επηρεάζει το ταμπόν τα μικρόβια που υπάρχουν στον κόλπο;
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επιφέρουν αλλαγές στη χλωρίδα του κόλπου, συμπεριλαμβανομένων της εμμηνορρυσίας, της συχνότητας σεξουαλικών επαφών, της παρουσίας σεξουαλικά μεταδιδομένων νοσημάτων κοκ. Κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας, το pH γίνεται πιο αλκαλικό λόγω της παρουσίας τής εμμήνου ροής. Επιπλέον, οι συνδεόμενες με την εμμηνορρυσία μεταβολές, τις οποίες υφίστανται η κολπική έκκριση, οι ορμόνες και τα κύτταρα, ενδέχεται να επηρεάσουν την ανάπτυξη και τον αποικισμό των βακτηριδίων στον κόλπο, κάτι που είναι φυσιολογικό. Επίσης διάφορες έρευνες απέδειξαν ότι οι αλλαγές αυτές δεν καθορίζονται ουσιαστικά από τη χρήση των ταμπόν και ότι ο συνολικός αριθμός αερόβιων και αναερόβιων στην μικροχλωρίδα του κόλπου δεν επηρεάζεται από τη χρήση ταμπόν.
6. Προκαλούν τα ταμπόν «Σύνδρομο Τοξικού Σοκ»;
Αυτό που συζητείται ή υπονοείται στις σχετικές αναφορές «κινδύνου από τα ταμπόν», είναι το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (ΣΤΣ). Πρόκειται, γενικά, για σπάνιο σύνδρομο. Όμως, το 90% των λίγων περιπτώσεων που έχουν συμβεί, παρατηρήθηκαν σε γυναίκες που χρησιμοποιούσαν ταμπόν. Το σύνδρομο εμφανίζεται τις πρώτες πέντε ημέρες από την έναρξη της περιόδου, με αιφνίδιο υψηλό πυρετό, εμέτους και διάρροια. Μπορεί επίσης να παρατηρηθούν πονόλαιμος, μυικοί πόνοι, πονοκέφαλος, εξάνθημα. Στις πιο επικίνδυνες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί σοβαρή υπόταση, με καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια.
Από όλα τα βακτηρίδια που συνήθως υπάρχουν στον κόλπο, ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus) προκαλεί ίσως τη μεγαλύτερη προσοχή γιατί ορισμένα στελέχη του παράγουν μία τοξίνη η οποία προκαλεί το ΣΤΣ. Μολονότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν αντισώματα, το ΣΤΣ μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας όταν σε μία γυναίκα με ανεπαρκή αντισώματα σχηματιστούν αποικίες ενός στελέχους χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου, το οποίο αρχίζει να παράγει την τοξίνη. Δεν είναι ακόμα γνωστό γιατί ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος αρχίζει να παράγει τοξίνη ή γιατί ένα μικρό ποσοστό ατόμων αδυνατεί να αναπτύξει προστατευτικά αντισώματα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το ΣΤΣ επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες και των δύο φύλων, εμφανίζεται σε ποικίλες καταστάσεις και είναι σπάνιο. Τα ταμπόν δεν προκαλούν ΣΤΣ. Έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς να αποδειχθεί τέτοια συσχέτιση. Πάντως, η παραμονή ενός ταμπόν περισσότερο από 8 ώρες το μέγιστο, πρέπει να αποφεύγεται. Αυτό είναι ένα μέτρο που σχεδόν μηδενίζει την πιθανότητα εμφάνισης ΣΤΣ.
7. Μπορούν τα κορίτσια που δεν έχουν ολοκληρωμένες σχέσεις να χρησιμοποιήσουν ταμπόν;
Τα σημερινά ταμπόν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα από κορίτσια που δεν έχουν ολοκληρωμένες σχέσεις αφού τα ταμπόν είναι απίθανο να προκαλέσουν βλάβη στον παρθενικό υμένα. Το υμενικό άνοιγμα των νεαρών κοριτσιών που δεν έχουν ολοκληρωμένες σχέσεις έχει διαπιστωθεί ότι είναι συνήθως 1.5 εκ. ή και λιγότερο. Ωστόσο, η αυξημένη δράση των οιστρογόνων κατά την εφηβεία, καθιστά πιο ελαστική την είσοδο του κόλπου, με αποτέλεσμα να διευρύνεται με ασφάλεια, φτάνοντας τα 2,5 εκ. Συνεπώς, η διάμετρος των σημερινών ταμπόν, η οποία κυμαίνεται από 1.0 εκ. έως 1.9 εκ. είναι αδύνατο να προκαλέσει βλάβη του υμένα. Συγκεκριμένα, σε επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 1994 σε μη σεξουαλικά ενεργές ομάδες γυναικών, δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά μεταξύ αυτών που έκαναν χρήση ταμπόν και αυτών που έκαναν χρήση σερβιετών, ως προς την βλάβη του παρθενικού υμένα.
8. Μετά από μία εγκυμοσύνη είναι δυνατή η χρήση του ταμπόν;
Δεν υπάρχουν σταθερές κατευθυντήριες γραμμές για το πόσο σύντομα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ταμπόν μετά την εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρός τους για όλα τα θέματα, όπως για το πότε μπορεί να ανακτήσει η ασθενής τη σεξουαλική δραστηριότητα, να επαναχρησιμοποιήσει ενδοκολπικά μέσα, όπως εκπλύσεις, διαφράγματα και ταμπόν.
9. Μπορεί το κορδόνι ενός σπιράλ να χρησιμοποιηθεί κατά λάθος αντί του κορδονιού του ταμπόν;
Όταν μία γυναίκα εισάγει ένα ταμπόν στον κόλπο της, το μεγαλύτερο τμήμα του εναπομείναντος κορδονιού παραμένει έξω από τον κόλπο, ούτως ώστε όταν τραβηχτεί σιγά-σιγά, το ταμπόν να αφαιρείται. Συνεπώς, το κορδόνι ενός ταμπόν επεκτείνεται από την είσοδο του κόλπου προς τα έξω και δεν μπορεί να συσχετιστεί με το κορδόνι του ενδομητριακού σπειράματος, το οποίο παραμένει στο άνω τμήμα του κόλπου. Το κορδόνι ενός ενδομητριακού σπειράματος μπορεί να εντοπιστεί μέσω της γυναικολογικής εξέτασης από γυναικολόγο και δεν αποκόπτεται με την τοποθέτηση ή την αφαίρεση ενός ταμπόν.
lifepositive.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου