Για να έχει κανείς νεανικό δέρμα πρέπει να μείνει μακριά από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με ζάχαρη, όπως τα μάφιν, τα μπισκότα, τα κέικ, οι κρέμες, τα γλυκά και τα πλούσια σε ζάχαρη ροφήματα και ποτά. Με άλλα λόγια, να προσέχει τον γλυκαιμικό δείκτη (GI) των τροφίμων, ο οποίος όχι μόνο επηρεάζει το σωματικό βάρος, αλλά έχει ζωτική σημασία και για το δέρμα.
Αυτό συνιστά - σύμφωνα με την εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου - ο δρ Νίκολας Περικόνε, ο αμερικανός «πρύτανης» της Δερματολογίας, ειδικός σύμβουλος αντιγήρανσης των διασήμων και συγγραφέας του βιβλίου «7 μυστικά Ομορφιάς, Υγείας και Μακροζωίας» («7 Secrets to Beauty, Health and Longevity», εκδ. Random House).
Οι προαναφερθείσες τροφές, πέπτονται ταχέως, αυξάνοντας γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γι' αυτό και χαρακτηρίζονται ως «τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη». Η ραγδαία αύξηση του σακχάρου διεγείρει την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων από την ορμόνη ινσουλίνη, ώστε να διασπασθεί το σάκχαρο και να επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα.
Σύμφωνα με τον δρα Περικόνε όμως, η βαθμιαία αύξηση του σακχάρου μετά το φαγητό είναι το πιο σημαντικό βήμα που μπορεί να κάνει κανείς για να γεράσει όμορφα, να αποφύγει τις ρυτίδες και να διατηρήσει την άπαχη μυϊκή μάζα του.
«Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα τα οποία προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου, προκαλούμε αντίστοιχη αύξηση στην ινσουλίνη, που προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση», εξηγεί. «Η αντίδραση αυτή, με τη σειρά της, οδηγεί σε βλάβη (ή γλυκοζυλίωση) του κολλαγόνου - της πρωτεΐνης του δέρματος που το βοηθεί να διατηρείται ελαστικό και νεανικό. Κάθε γλυκοζυλίωση στο κολλαγόνο θέτει τις βάσεις για ρυτίδες και απώλεια της ελαστικότητας».
Ελαστικός ιμάντας
Ο δρ Περικόνε συγκρίνει το δέρμα με έναν ελαστικό ιμάντα. Όταν ο ιμάντας είναι καινούργιος και τον τεντώσουμε, ανακτά αμέσως το αρχικό του σχήμα μόλις τον αφήσουμε. Με τον καιρό, όμως, χάνει αυτή την ικανότητα και «σακουλιάζει». Αντίστοιχα το δέρμα και οι υποκείμενες δομές τους, «σακουλιάζουν» με τις επανειλημμένες γλυκοζυλιώσεις.
Ο δρ Τζωρτζ Ρόμαν, ειδικός στην διατροφή και στην αντιγήρανση από το Ιατρικό Αισθητικό Κέντρο του Λονδίνου, συμφωνεί με αυτή την θεωρία. «Είναι γεγονός ότι τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα προκαλούν γλυκοζυλίωση, κατά την οποία ενώνεται ένα μόριο σακχάρου και ένα μόριο πρωτεΐνης», λέει. «Το βλέπει κανείς αυτό στα μάτια των πασχόντων από διαβήτη. Το σάκχαρο και η ινσουλίνη βλάπτουν τις πρωτεΐνες που υπάρχουν στον φακό του ματιού, με συνέπεια την ανάπτυξη καταρράκτη. Όταν η γλυκοζυλίωση συμβαίνει στο κολλαγόνο, βλάπτει τόσο το ίδιο όσο και τα κύτταρα που το παράγουν. Το τελικό επακόλουθο είναι η διέγερση της διαδικασίας της γηράνσεως με μείωση της ελαστικότητας του δέρματος».
Καλής ποιότητας υδατάνθρακες
Τί μπορεί, συνεπώς, να κάνει κανείς; Κατ' αρχήν, να βάλει στη διατροφή του τρόφιμα πλούσια σε καλής ποιότητας υδατάνθρακες. Πρώτες επιλογές είναι τα φασόλια και οι φακές, που μπορεί να μην έχουν φήμη ως... καλλωπιστικά τρόφιμα, αλλά ασκούν μια σταθεροποιητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης.
Τα μήλα και η βρώμη επίσης είναι πολύτιμα. Και αυτά δρουν σταθεροποιητικά, χάρη στις διαλυτές φυτικές (ή διαιτητικές) ίνες που περιέχουν. Άλλα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που πρέπει να έχουν θέση σε μια αντιγηραντική διατροφή, είναι τα μούσλι χωρίς ζάχαρη το πρωί, τα ροδάκινα, τα μούρα και τα αχλάδια για σνακ, η τορτίγια το μεσημέρι και τα ζυμαρικά αλ ντέντε ή οι φρεσκοβρασμένες πατάτες με το δείπνο.
Απαραίτητο είναι ακόμα να πάψουμε να τρώμε για μεσημεριανό σκέτη σαλάτα. Αντ' αυτής, ο δρ Περικόνε συνιστά να τρώμε μια χορταστική μερίδα πουλερικά, ψάρια ή κρέας (των 200-250 γραμμαρίων), διότι οι πρωτεΐνες είναι πολύ σημαντικές για την διέγερση της αυτοεπιδιόρθωσης των κυττάρων αλλά ο οργανισμός δεν μπορεί να τις αποθηκεύσει _ συνεπώς, πρέπει καθημερινά να τρώμε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες.
Η συμβουλή αυτή είναι λογική, διότι το κολλαγόνο και η ελαστίνη του δέρματος αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνες, ενώ το περίπου 95% του κυρίως δέρματος (ή χορίου, είναι η δεύτερη στοιβάδα του δέρματος, κάτω από την επιδερμίδα) αποτελείται από κολλαγόνο και το 3% είναι ελαστίνη.
Οι πρωτεΐνες
Αν και οι περισσότεροι ενήλικες τρώνε πλέον περισσότερες πρωτεΐνες απ' όσες χρειάζονται (κυρίως με τη μορφή του κρέατος), πολλές γυναίκες όταν κάνουν δίαιτα μειώνουν την κατανάλωσή τους στο ελάχιστο.
Για να προσλαμβάνει μια γυναίκα τις απαιτούμενες ποσότητες πρωτεϊνών (είναι περίπου 54 γραμμάρια την ημέρα), χρειάζεται λ.χ. δύο αυγά για πρωινό, 200 γραμμάρια ψάρι το μεσημέρι και 220 γραμμάρια μοσχάρι το βράδυ. Οι γυναίκες που κάνουν δίαιτα, όμως, είθισται να τρώνε πολύ λιγότερες: αν φάνε δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα για πρωινό, σαλάτα το μεσημέρι και ένα κομμάτι ψητό κοτόπουλο το βράδυ, οι πρωτεΐνες τους υπολείπονται κατά 10 γραμμάρια.
«Αυτού του είδους η ανεπαρκής πρόσληψη», λέει ο δρ Περικόνε «οδηγεί σε επιτάχυνση της διαδικασίας του γήρατος, η οποία γίνεται εμφανής κατ' αρχήν στο πρόσωπο».
Όταν ρυθμίσει κανείς την πρόσληψη υδατανθράκων και πρωτεϊνών, το επόμενο βήμα είναι να φροντίσει να βάλει στη διατροφή του άφθονες σαλάτες και φρούτα. Την άποψη αυτή ελάχιστοι απ' όσους ασχολούνται με την φροντίδα του δέρματος θα αμφισβητήσουν - ει μη τι άλλο, η βιταμίνη C παραμένει η πιο σημαντική αντιοξειδωτική βιταμίνη για το δέρμα, συνεπώς πορτοκάλια και γκρέιπ φρουτ είναι απαραίτητα, μαζί με πολύχρωμα μούρα.
Όσον αφορά τις σαλάτες, αποτελούν το τέλειο συμπλήρωμα των δύο κυρίων γευμάτων της ημέρας και πρέπει επίσης να είναι πολύχρωμες - με το σκούρο πράσινο χρώμα να είναι απαραίτητο και στα δύο...
Τα «καλά» τρόφιμα
Ο δρ Περικόνε, που είναι αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Κολέγιο Ανθρώπινης Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, συνιστά τα εξής τρόφιμα για λαμπερό και νεανικό δέρμα.
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
Φασόλια
Φακές
Μήλα
Αχλάδια
Βρώμη
Μούσλι χωρίς ζάχαρη
Ροδάκινα
Μούρα
Κριθάρι
Τορτίγια
Ζυμαρικά αλ ντέντε
Βραστές πατάτες
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
Ψάρια
Ξηροί καρποί
Πουλερικά
Άπαχο κρέας
Γιαούρτι
ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Πορτοκάλια
Γκρέϊπ φρουτ
Μούρα
Λάχανο
Λαχανάκια Βρυξελλών
Βατόμουρα
Σπανάκι
Ρόκα
Μαϊντανός
Φρέσκα κρεμμυδάκια
Πράσα
Σκόρδο
Ξερό κρεμμύδι
ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΡΟΦΗΜΑΤΑ
Ελαιόλαδο
Νερό (οκτώ ποτήρια την ημέρα)
Πράσινο τσάϊ ygeia.tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου