Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Ψηλά τακούνια: Είναι δυνατόν οι άνδρες να τα ξεπέρασαν;

Αυτή -ή αυτός, καθώς προτιμούνταν και από άνδρες- που φορούσε παπούτσια με ψηλό τακούνι στην Βενετία και το Παρίσι της εποχής του 15ου αιώνα όχι μόνο....
αποδείκνυε έμπρακτα ευγενική καταγωγή του ατόμου, αλλά και τις γνώσεις της γύρω από τη μόδα και το στιλ. Παρά την αποπομπή τους κατά την Γαλλική Επανάσταση, λόγω της συσχέτισής τους με τον πλούτο και την αριστοκρατία, τα ψηλοτάκουνα επανήλθαν δυναμικά στα τέλη του 19ου αιώνα, απευθύνθηκαν πλέον αποκλειστικά σε γυναίκες και «παγκοσμιοποιήθηκαν» όσο κανένα άλλο αξεσουάρ μέχρι τότε.
Κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ την αξία των ψηλοτάκουνων ως «ανδρο-παγίδες» -το 'στήσιμο' που προσφέρουν στο γυναικείο σώμα είναι εντυπωσιακό. Η έρευνα, όμως, που δημοσιεύτηκε πριν μερικές ημέρες από το Northumbria University της Αμερικής και η οποία καταλήγει στο ότι «οι άνδρες δεν προσέχουν αν οι γυναίκες φορούν ή δε φορούν ψηλοτάκουνα όταν περπατούν» απειλεί να γκρεμίσει όλον τον μύθο γύρω από αυτά και να οδηγήσει εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο στην ψυχανάλυση προκειμένου να δεχτούν ότι μάταια καταπονούσαν τα πέλματα και τις γάμπες τους όλα αυτά τα χρόνια. Είναι δυνατόν να απαξιώνεται κατ'αυτόν τον τρόπο το απόλυτο γυναικείο αξεσουάρ;

Στα πλαίσια μιας ευρύτερης μελέτης της εξελικτικής ψυχολογίας, η οποία σκοπό έχει να εξετάσει τα «μηνύματα» που στέλνουν άνδρες και γυναίκες όταν περπατούν ή χορεύουν, οι ερευνητές επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στα ψηλοτάκουνα προκειμένου να ανακαλύψουν κατά πόσο η διαφορετική στάση σώματος που δημιουργούν (δηλαδή τα μακρύτερα πόδια, τα προβεβλημένα οπίσθια και ο ευθυτενής κορμός) γίνεται αντιληπτή από τους άνδρες. Ε, λοιπόν, δεν γίνεται, λένε οι ερευνητές και προσθέτουν «οι γυναίκες ξοδεύουν πολλά χρήματα σε ψηλοτάκουνα παπούτσια, τα οποία μπορεί να είναι και επικίνδυνα, επειδή νομίζουν πως έτσι δείχνουν πιο ωραίες, προσθέτοντας 'πόντους' σε όσα τους έχει δώσει η φύση».
Επιστήμη vs μόδας: 0 - 1
Μα είναι ποτέ δυνατόν; Και πού πήγε το βάδισμα της γαζέλας που κάνει αμέτρητα ανδρικά κεφάλια να γυρνούν; Πού πήγαν όλοι αυτοί οι φετιχιστές που διεγείρονται και μόνο στην θέα των αγαλματένιων γαμπών πάνω σε αυστηρά stilettos; Τι απέγιναν όλες εκείνες οι ανδρικές φαντασιώσεις με τις πανύψηλες πλατφόρμες, τα μαστίγια και τις δαντελένιες ζαρτιέρες; This means war, όπως θα έλεγε κάθε άνδρας που του στερούν την φαντασίωση του κυνηγού, και τα δύο στρατόπεδα της μάχης δικαιούνται τώρα τον λόγο.

Δούκας Χατζηδούκας, σχεδιαστής γυναικείων υποδημάτων: «Εννοείται ότι οι άνδρες προσέχουν τις γυναίκες με ψηλοτάκουνα» Ο κορυφαίος Έλληνας σχεδιαστής γυναικείων υποδημάτων, μεταξύ άλλων, διαφωνεί κάθετα -τόσο κάθετα όσο τα stilettos του- στο κατά πόσο τα ψηλοτάκουνα γίνονται αντιληπτά από τους άνδρες: «Δεν γίνεται να μην τις προσέχουν [τις γυναίκες με ψηλοτάκουνα], αφού το τακούνι πέρα από ύψος δίνει και μία άλλη στάση σώματος στην γυναίκα -ακόμα και όταν εκείνη κάθεται. Την κάνει να δείχνει πιο σέξι. Ειδικά το λεπτό τακούνι αποτελεί από μόνο του αντικείμενο φετίχ. Εκπέμπει προκλητική χροιά που δεν βγάζει κανένα άλλο τακούνι. Τόσο σέξι μπορεί να δείχνει μια γυναίκα μόνο όταν δεν φορά καθόλου παπούτσια -όταν είναι ξυπόλυτη», μας λέει όταν τον ρωτάμε.

Υποστηρίζει δε ότι οι γυναίκες φορούν ψηλά τακούνια πρώτα για να αρέσουν στον εαυτό τους και έπειτα στους άνδρες. Όπως χαρακτηριστικά λέει «Πιστεύω πως οι γυναίκες ξέρουν πως όταν αρέσουν σε αυτές αρέσουν και στους άνδρες». Όσο για το αν θα πρέπει να θυσιάζουν οι γυναίκες την άνεση των φλατ για την γοητεία των ψηλών, ο ίδιος τονίζει ότι «δεν πρόκειται για θυσία αλλά για προσαρμογή» και πως εφόσον το τακούνι διαθέτει «φιάπα» (πλατφόρμα ελληνιστί), η οποία είναι φτιαγμένη από πολύ μαλακά και ελαφριά υλικά, η ανατομία του ποδιού υποβοηθιέται και έτσι ακόμα και τα 9,5 εκατοστά κλίσης γίνονται παραπάνω από ανεκτά.

Στηρίζει, μάλιστα, την άποψή του καταλήγοντας ότι «ακόμα και τα φλατ παπούτσια για να είναι ανατομικά πρέπει να έχουν λίγο τακούνι. Ωστόσο, για να μπορέσει μια γυναίκα να συνηθίσει τα ψηλοτάκουνα πρέπει να τα κάνει κτήμα της. Χρειάζεται χρόνο. Και πρέπει να επιλέγει πάντα ψηλοτάκουνα με καλή κατασκευή και με μεγάλο εμβαδό στη σόλα τους. Εγώ φέτος επέλεξα το ύφος 'ίζολα' στα τακούνια που δημιούργησα. Πρόκειται ουσιαστικά για φιάπα, η οποία όμως είναι οριακά πιο μέσα από την σόλα, ώστε να μην φαίνεται πολύ. Επιπλέον έχω επιλέξει πιο φαρδύ λάστιχο στα τακούνια, για να προσφέρεται καλύτερη σταθερότητα. Και εννοείται πως το καθαρό ύψος των τακουνιών μου δεν ξεπερνά τα 9,5 εκατοστά.» Ποια θα μπορούσε να αντισταθεί σε αυτά και από ποιον θα περνούσε ποτέ η γυναίκα αυτή απαρατήρητη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου