Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Τα... ψωμάκια χαρίζουν χρόνια

ΕΙΝΑΙ το λίπος πάντα βλαβερό για την υγεία;

Οχι απαραίτητα, απαντούν οι επιστήμονες, αφού σύμφωνα με έρευνες το κοιλιακό λίπος βλάπτει σοβαρά την υγεία, όμως τα... ψωμάκια φαίνεται πως χαρίζουν χρόνια ζωής.

Οι ερευνητές άρχισαν να καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα όταν διαπίστωσαν πως το λίπος δεν λειτουργεί ως μία αποθήκη ενέργειας, αλλά αποτελεί ένα ενδοκρινολογικό όργανο που εκκρίνει ουσίες στον οργανισμό με αποτέλεσμα να έχει άμεση σχέση με την υγεία.

«Το λίπος είναι παράγοντας που συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχουν δεδομένα που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», λέει στα «ΝΕΑ» ο γιατρός- ερευνητής στον τομέα Διαβητολογίας και Μεταβολισμού δρ Μανωλόπουλος.

Η κατανομή του λίπους
Ωστόσο, φαίνεται πως αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η κατανομή του λίπους στο σώμα. Ειδικότερα, ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο ασθενειών, είναι τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Το λίπος παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς απορροφά τα λιπίδια και τα αποθηκεύει ενώ σε περίοδο νηστείας τα απελευθερώνει για να «δυναμώσει» ο οργανισμός.

Νεώτερα όμως δεδομένα δείχνουν πως «το κοιλιακό λίπος απελευθερώνει πιο εύκολα λιπίδια στο αίμα συγκριτικά με το λίπος στα πόδια, που τα παγιδεύει». Υπάρχει όμως, ένας ακόμη παράγοντας που... απενοχοποιεί τα ψωμάκια: «Το λίπος στους μηρούς εκκρίνει προστατευτικές ορμόνες. Η λεπτίνη και η αδιποκίνη βοηθούν τον οργανισμό να μεταβολίζει καλύτερα τους υδατάνθρακες και τα λιπίδια», σημειώνει ο δρ Μανωλόπουλος. Διευκρινίζει όμως, πως δεν πρέπει να παρερμηνευθούν τα στοιχεία αυτά, αφού κατά κανόνα η παχυσαρκία δεν ωφελεί την υγεία, ιδίως όταν το πάχος εντοπίζεται στην κοιλιακή χώρα.

Ο καθηγητής δρ Steven Βlair, ο οποίος έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 360 εργασίες για τα οφέλη της άσκησης στον ανθρώπινο οργανισμό, δίνει μία άλλη διάσταση- η καθιστική ζωή, επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία, είναι... αργός θάνατος. Οπως άλλωστε έχει δηλώσει και στα «ΝΕΑ» «στην πραγματικότητα, όπως έχει δείξει η έρευνά μας, ο παχύσαρκος που έχει σωματική δραστηριότητα έχει λιγότερες πιθανότητες να πεθάνει τα επόμενα χρόνια σε σύγκριση με έναν αδύνατο που δεν κάνει τίποτα».

Κομψή σιλουέτα δεν σημαίνει υγεία
Με τον τρόπο αυτό οι επιστήμονες καταρρίπτουν τον μύθο πως οι αδύνατοι είναι κατά κανόνα υγιείς.

Μάλιστα, το ίδιο ισχύει και για την τρίτη ηλικία. Στο τεύχος της 28ης Ιανουαρίου της Επιθεώρησης της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας (JΑGS), μία από τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν έδειξε ότι οι υπέρβαροι 70αρηδες και κάτι που συμμετείχαν σε αυτή, είχαν 13% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια των 10 ετών που τους παρακολουθούσαν οι ερευνητές, σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Οι παχύσαρκοι εθελοντές πάλι, δεν αποκόμιζαν κάποιο όφελος από τα κιλά τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια συμπεράσματα, η καθιστική ζωή διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου στις ηλικιωμένες γυναίκες και τον αυξάνει κατά 25% στους ηλικιωμένους άντρες.

Η ομορφιά δεν είναι στα κιλά

ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ οι γυναίκες τον εαυτό τους και να δουν τον κόσμο της ομορφιάς στις πραγματικές του διαστάσεις: αυτή είναι η φιλοσοφία της εταιρείας Dove, που τάραξε τα νερά όταν άρχισε την καμπάνιά της «Campaign for real beauty». «Ανοιξε τη συζήτηση γύρω από την ομορφιά δίνοντάς της μια έννοια που συμπεριλαμβάνει όλες τις γυναίκες.

Η πίεση που ασκείται σήμερα στις γυναίκες για την εικόνα του σώματός τους μέσα από τα πρότυπα ομορφιάς, πολλές φορές έχει δυσάρεστες συνέπειες τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική τους υγεία» επισημαίνει η κ. Αμαλία Χονδροματίδου, μάνατζερ στο Τμήμα Μάρκετινγκ (Ηome and Ρersonal Care) της Ελαΐς- Unilever Α.Ε.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν οι αρμόδιοι στο μάρκετινγκ, η συγκεκριμένη καμπάνια δεν έχει στόχο να καταρρίψει τα πρότυπα ομορφιάς, αλλά να τους προσδώσει μια ευρύτερη διάσταση όπου το μέγεθος, το σχήμα και η ηλικία δεν αποτελούν το άλφα και το ωμέγα στην αξιολόγηση της εξωτερικής εμφάνισης.
Πηγή: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου