Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Πόσο ασφαλές είναι το solarium;



"To solarium προσφέρει γρήγορο μαύρισμα και ίσως να είναι καλύτερο από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου". Πόση αλήθεια κρύβει αυτή η άποψη και κυρίως... πόση ασφάλεια;
Είναι αλήθεια. Ένα βαθύ μαύρισμα μπορεί να βοηθήσει την καλοκαιρινή μας εμφάνιση και να τονώσει την αυτοπεποίθησή μας. Όμως με κανέναν τρόπο το solarium δεν μπορεί να θεωρηθεί αθώο ή άξιο εμπιστοσύνης, προειδοποιούν οι ειδικοί. Η υπεριώδης ακτινοβολία που εκπέμπεται από ένα κρεβάτι μαυρίσματος μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες του δέρματος και με κανέναν τρόπο, αυτό, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ασφαλές.
«Κάθε χρόνο βλέπουμε όλο και περισσότερες νεαρές γυναίκες να πάσχουν από μελάνωμα», τονίζει ο δρ. Λεν Λίχτενφελντ, αναπληρωτής επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. "Με βάση πρόσφατη έρευνα, πιστεύουμε ότι το γεγονός αυτό συνδέεται άμεσα με την αυξημένη χρήση της μεθόδου των solarium. Επιπλέον κάθε θεωρία περί προστασίας του δέρματος από ηλιακά εγκαύματα με τον συγκεκριμένο τρόπο είναι ολοκληρωτικά λανθασμένη".

Την άποψη αυτή έρχεται, να επιβεβαιώσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που έχει κατατάξει τις συγκεκριμένες συσκευές στις υψηλότερες κατηγορίες κινδύνου που αφορούν στον καρκίνο του δέρματος ενώ διαπίστωσε πως η χρήση του σε νεαρές ηλικίες ( κάτω των 30 ετών) είναι ακόμα περισσότερο επικίνδυνη.
Παρ 'όλα αυτά, περίπου το ένα τρίτο των 3.800 νεαρών γυναικών που ερωτήθηκαν σε μια έρευνα αμερικανικής ακαδημίας δερματολογίας, που κυκλοφόρησε τον Μάιο, είπαν, ότι ακολούθησαν αυτήν την μέθοδο μαυρίσματος κατά το προηγούμενο έτος.

Η ουσία λοιπόν είναι πως η υπερβολική έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία είναι επιβλαβής είτε πρόκειται για εξωτερικό είτε για εσωτερικό χώρο ενώ τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μια αύξηση στην εμφάνιση μελανώματος σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος (στήθος, κορμός) και οι ειδικοί πιστεύουν πως συμβαίνει λόγω της ευρείας χρήσης των solarium.
«Πρόκειται για ένα κοινωνικό πρότυπο που "ταυτοποιεί" το μαύρισμα με το ελκυστικό και το επιθυμητό», λέει ο Λίχτενφελντ. «Οι άνθρωποι νοιάζονται μόνο για το πως δείχνουν εκείνη την συγκεκριμένη στιγμή και δεν συνδέουν αυτό που κάνουν στα 17, 18 ή 19 τους χρόνια με αυτό που μπορεί να τους συμβεί στα 40" .
Η πραγματική ειρωνεία λοιπόν, λένε οι επιστήμονες, είναι ότι μαύρισμα μπορεί όντως να τους βοηθήσει να αισθάνονται πιο όμορφοι όταν είναι μικροί, αλλά η ίδια ακριβώς πραγματικότητα θα τους απογοητεύσει αργότερα αφού στην καλύτερη περίπτωση θα αποκτήσουν πολύ νωρίτερα ρυτίδες και ζαρωμένο δέρμα.
Ο Λίχτενφελντ πιστεύει ότι οι νομοθέτες θα πρέπει να ασχοληθούν άμεσα με το θέμα και αφενός να απαγορεύσουν δια νόμου την χρήση solarium για οποιονδήποτε κάτω των 18 ετών και αφετέρου να επιβάλλουν ελέγχους για το ποσοστό του φωτός που εκπέμπεται από αυτές οι συσκευές κατά την διάρκεια μιας συνεδρίας. 
myself.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου